• Snabb leverans
  • Tryggt köp
  • Gratis 5 års fullgaranti

Tyger

Tyger och textilier.

Ett litet tips när du ska lägga ut dina mönsterdelar på tyget.

 

Att sy och skapa med tyg är en kreativ och rolig hobby, men det finns vissa tekniska aspekter som kan göra stor skillnad för slutresultatet. Ett av dessa viktiga aspekter är att lägga ut mönsterdelarna på rätt sätt på tyget. Det är enkelt att tänka att det går bra att lägga mönstret mot tygets vikta kant, men det är inte alltid det bästa valet.

"Förr" i tiden dubblerades alltid tygerna med rättan inåt, just för att skona tyget och minimera färgskiftning, men så görs det sällan nu för tiden, så även om det inte syns något nu, kan vecket framträda efter tvätt.

Vi rekommenderar att du alltid viker om tyget, alltså sida mot mitt, för att undvika framtida obehagliga överraskningar. När tyget viks kan fibrerna brytas och det blir svårt att stryka ut vecken. Dessutom är det lätt att en färgskiftning sker i vecket. För att undvika dessa problem är det därför bäst att undvika att lägga mönsterdelarna mot tygets vikta kant. Går det inte att undvika p.g.a att mönsterdelarna är stora så tänk gärna till lite och placera mönsterdelarna så att eventuellt veck/färgskiftning kommer att synas minst.

Man vill ju gärna se tygets fina mönster när man står i butiken och väljer och "klappar" på tygerna, men tyvärr blir det samtidigt viktigare att inte lägga mot tygets vikta kant.   

Det finns inga produkter att visa i denna kategori.